Biodiversiteit
Twee typische en opvallende weidevogels uit onze streek zijn de grutto en de kievit. Ook andere soorten zoals graspieper, slobeend, zomertaling, kwartelkoning en gele kwikstaart behoren tot de weidevogels, al broeden sommigen ook wel eens op akkers.
Wat weidevogels gemeen hebben is dat ze hun nest op de grond maken in vochtige tot natte graslanden. Daardoor zijn ze helaas kwetsbaar voor roofdieren of bewerkingen op het land zoals het maaien van gras. Ook droogte speelt hen parten omdat de bodem dan te hard wordt om er wormen en ander voedsel uit te halen met hun gevoelige snavel.
Veel van deze soorten doen het al jaren niet goed. Om de weidevogels een duwtje in de rug te geven werken we met allerlei partners op enkele plaatsen actief aan de bescherming van weidevogels.
In het Aubroek in Berlare werken we samen met landbouwers, jagers, natuurvereniging vzw Durme, Boerennatuur Vlaanderen, gemeente Berlare, Polder Tussen Schelde en Durme en andere partners.
Met de hulp van vrijwilligers of drones zoeken we nesten. Zo kunnen landbouwers rond de nesten heen maaien of ploegen. Sommige landbouwers stellen hun maaidatum uit tot de nesten leeg zijn of totdat de jongen kunnen vliegen.
Ook wordt er getest met wildvriendelijke maaimethodes met behulp van wildredders. Een wildredder is een systeem dat op een traktor worden geïnstalleerd om dieren weg te jagen voordat er gemaaid wordt. Door een perceel van binnen naar buiten te maaien kunnen dieren bovendien gemakkelijker vluchten en vallen er minder slachtoffers. Tot slot werden in het Aubroek twee ‘plasdraspompen’ geïnstalleerd die via een zonnepaneel water uit de gracht op een perceel pompen en het zo het hele voorjaar vochtig houden, een ware magneet voor de weidevogels!
Om landbouwers te bedanken voor hun inzet voor de bescherming van weidevogelnesten reikt Regionaal Landschap Schelde-Durme sinds 2022 jaarlijks een Gouden Grutto-award uit.