Zorginstellingen in het groen

Recreatie - Klimaat - Landschapszorg



Delen

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid: het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, een dementietuin of een dierenhoekje.

Projectinfo

Wanneer? Het hele jaar door.

Waar? Zorginstellingen gelegen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons regionaal landschap om hen te ondersteunen bij het vergroenen van hun domein(en).

Meer weten? Contacteer team Natuur in de Buurt voor meer informatie

Project Buiten Zorg

Het PDPO-project 'Buiten Zorg' is een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen (Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving) en de vier Antwerpse Regionale Landschappen. Binnen dit project ondersteunen we zorginstellingen op maat bij de vergroening van hun site. Universiteit Antwerpen staat in voor de geneeskundige kant van het verhaal en onderzoekt door middel van participatie de wensen en noden van patiënten, zorgpersoneel en bezoekers. De Regionale Landschappen gaan hier verder mee aan de slag en vertalen zowel de natuur - en landschapswaarden als de beleving en gevoelsmatige aspecten verder in de praktijk. We brengen de zorg van binnen
naar buiten en het landschap van buiten naar binnen.

We hopen met dit project nog meer zorginstellingen te overtuigen om het contact met de natuur of het landschap op te zoeken.

© Regionale Landschappen

Brochure: Hoe breng je zorg van binnen naar buiten?

Dat zuivere lucht en groen een heilzame werking hebben op patiënten wisten ze 100 jaar geleden al. Ondertussen blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat een groene omgeving een gunstig effect heeft op onze gezondheid. In de eerste plaats op die van de patiënten, maar ook op die van personeel, bezoekers en omwonenden.

Binnen het PDPO-project Buiten Zorg begeleiden de Antwerpse Regionale Landschappen i.s.m. Universiteit Antwerpen zorginstellingen bij de vergroening van hun site. Hieruit ontstond een praktische gids over zorgtuinen waar je zelf mee aan de slag kan. Je leest er onder meer over hoe je een kwalitatief, verantwoord plan opstelt en uitvoert en hoe je een therapeutisch effect creëert voor verschillende doelgroepen. In 4 stappen ontwikkelt jouw kale vlakte zich tot inspirerende zorgtuin of belevingslandschap met een belevingstuin, prikkelpad, snoezeltuin, voelmuur, dwaaltuin of een blotevoetenpad. 

Download de brochure
© Regionale Landschappen

Inspiratiegids: Natuur met zorg

In deze inspiratiegids lees je hoe twee ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen de buitenruimte van hun voorziening inrichten en inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden en hoe de samenwerking met het Regionaal Landschap en andere partners verliep. Verder geeft elke zorginstelling concrete tips waarmee je zelf aan de slag kan om een groene omgeving rond je site te creëren.

Naar de inspiratiegids
© Regionale Landschappen

Huize Eyckerheyde

Binnen dit project begeleidden we zorginstelling Huize Eyckerheyde bij het ontwerp en realisatie van een groene buitenruimte op maat. Het is een tweede thuis voor iedereen die nood heeft aan een rustig dagritme op maat en hierbij meer dan gemiddelde ondersteuning nodig heeft. Het ligt naast de dorpskern van Wintam en grenst aan het buitengebied. Een kale grasvlakte is omgevormd tot een speelse zone die de bewoners en bezoekers prikkelt. De aanplantingen zorgen voor geborgenheid en integratie van de zorginstelling in het landschap.

Download het ontwerp van het project

Financieel

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen

Geslaagde samenwerkingen

Verschillende regionale landschappen werkten reeds samen met zorginstellingen. Het resultaat hiervan kan je hieronder bekijken.

Noorderhart Mariaziekenhuis (Pelt)

Wie al een keer gehospitaliseerd werd, weet dat tuinen rond ziekenhuizen er al eens levenloos bij kunnen liggen. Niet zo bij Mariaziekenhuis Noorderhart in Pelt!

Samen met het Regionale Landschap investeerde het ziekenhuis in een biodiverse, aantrekkelijke tuin met bloemenweide, wadi’s, hoogstambomen, fruithagen en aromatische geurtuin. Patiënten kunnen er met veel plezier tijd doorbrengen met bezoekers.

Zorgboerderij Meander (Kapellen)

Medewerker Marnix van Zorgboerderij Meander in Kappellen vindt de vernieuwde buitenruimte prachtig: “Er is veel groen en veel mooie planten.” Bezoekers kunnen bij Meander terecht voor dagondersteuning en individuele ondersteuning met focus op arbeid, beleving, educatie, recreatie en therapeutisch paardrijden.

Ontdek hoe we de omgeving van de zorgboerderij het voorbije jaar helemaal transformeerden tot een groene oase van rust. 

Sint-Alexius (Grimbergen)

Al sinds 1909 specialiseert het Psychiatrisch Ziekenhuis Alexius  in Grimbergen in kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg. Het landschapspark rond de site werd, in samenwerking met het Regionale Landschap, helemaal heraangelegd. Ecologie, biodiversiteit en onderhoudsvriendelijkheid staan centraal in de nieuwe visie van het park. De 152 patiënten genieten er vandaag van de rust, de dieren en de natuur.

Misschien vind je dit ook interessant:

Groene speelplaatsen
© Konkelgoed
Al onze projecten
© Rudy Mettepenningen
Contacteer ons
© Miles Burke