Biodiversiteit
Heb je bewoonde zwaluwnesten in, aan of rond je woning? Voorzag je nestgelegenheid voor gierzwaluwen? Dan heb je misschien recht op een subsidie.
‘Een zwaluw’, mag je dat wel zeggen? Natuurlijk! Maar het is zo handig om een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om ze te herkennen!
Met kleine ingrepen binnen onze werking zoals kunstnesten plaatsen in de buurt van bestaande kolonies of natuurinclusieve ingrepen aan onze woningen kunnen we deze vogels een handje helpen. Hieronder vind je alvast enkele tips per zwaluwsoort. Heb je bijkomende vragen of heb je extra advies nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Audrey Jansseune: audrey@rlsd.be
In bijna al onze aangesloten gemeenten geldt een subsidiereglement voor zwaluwnesten. Klik in de lijst hieronder op jouw gemeente voor het subsidiereglement en de subsidiebedragen per soort (huiszwaluw, boerenzwaluw of gierzwaluw).
Zwaluwen zijn in Vlaanderen beschermd volgens het soortenbesluit. Dit besluit omvat de wettelijke bepalingen inzake soortenbescherming en verbiedt het opzettelijk vernielen, beschadigen of wegnemen van de nesten van beschermde vogelsoorten of de voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van andere beschermde diersoorten dan vogels.
Als er werkzaamheden moeten gebeuren die zwaluwnesten verstoren, moet de verantwoordelijke voor de werkzaamheden een afwijking op het soortenbesluit aanvragen en verkrijgen via dit formulier. Regionaal Landschap Schelde-Durme kan inhoudelijk ondersteuning bieden bij het invullen van dit formulier. Er wordt sterk aangeraden geen werkzaamheden tijdens het broedseizoen te doen, en dus niet tussen 1 april en 30 september.
Ter compensatie van het verwijderen van nesten door sloop kunnen (1) bepaalde natuurinclusieve inrichtingen in de nieuwe bouwplannen voorzien worden om de aanwezige zwaluwkolonie te behouden. Is dit niet (meer) mogelijk, kan ook (2) kunstnestenvoorzieningen in de directe omgeving van het nieuwe gebouw geplaatst worden. Deze compensatie moet voor het volgende broedseizoen in orde zijn.
Hoe meer je leest en weet over de zwaluwen des te meer je in verwondering (en bewondering!) raakt voor deze fascinerende vogels. De huiszwaluw en de boerenzwaluw - de twee algemeenste zwaluwsoorten in onze streek - komen er in aan bod. Meer aandacht voor deze twee soorten is niet overbodig want ze staan onder druk. Gelukkig kunnen kleine maatregelen een wereld van verschil maken. En dat is niet alleen specialistenwerk, ieder van ons kan helpen. Je leest er alles over in deze brochure.
Een wereldreiziger. Een metselaar. Een insectenbestrijder. Een bedreigde diersoort. Er is zoveel te vertellen over huis- en boerenzwaluwen! Via handige lesbladen voor zowel leerlingen als leerkrachten leren kinderen van de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs op een speelse manier heel wat bij. Je mag ze gratis gebruiken. Veel plezier!
De Sint-Jozefkliniek in Bornem liet in zijn gevel maar liefst 20 inbouwstenen voor gierzwaluwen verwerken. Het was voor het bureau AAPROG Architecten de eerste keer dat ze zo'n vraag kregen.
Is het moeilijk om de inbouwstenen in de plannen te verwerken?
Griet Van den Berghe (ingenieur- architect): "Integendeel, het procedé bleek heel eenvoudig. De inbouwstenen horen hoog in de gevel geplaatst te worden waardoor er geen binnenruimte verloren gaat. Eigenlijk moesten we enkel rekening houden met de dikte van de isolatie en de dakrand. Het resultaat oogt bovendien strak en discreet. Ik kan dan ook geen enkele reden bedenken om het niet te doen. We zien zeker mogelijkheden voor andere projecten zoals zorgcentra en scholen. Want zwaluwen brengen leven in de brouwerij."
Waarom investeerde het ziekenhuis in 20 inbouwstenen?
Carline De Cauwer (Sint-Jozefkliniek): "Robbert Schepers, medewerker van Regionaal Landschap Schelde-Durme, had gehoord over onze verbouwplannen en bracht de gierzwaluwen onder de aandacht van onze bouwheren. De verbouwingen zouden sowieso gebeuren met oog voor de omgeving en een minimale belasting op het milieu. Maar dat we ook echt iets konden doen voor de natuur beseften we niet. Toen bleek dat er geen technische bezwaren waren tegen de inbouwstenen hebben we geen moment geaarzeld."