We kunnen onze jeugd niet genoeg aanmoedigen om naar buiten te gaan. Na vele uren op de schoolbanken kiest de jeugd er meer en meer voor om binnenshuis te ontspannen. Inzetten op spel en ontspanning in de buitenruimte heeft een gunstig effect op de gezondheid en een positieve invloed op de mentale en fysieke ontwikkeling. Jongeren worden creatiever in hun spel, genieten meer van vrije tijd en zijn daarna rustiger thuis.
Een vergroeningstraject van een jeugdwerkingterrein zorgt er niet alleen voor dat leden over een groenere speelomgeving beschikken, het biedt ook mogelijkheden voor het betrekken van de nabije omgeving. Zo gaan spel en natuurbeleving hand in hand en verhogen we de leefbaarheid van onze steden en gemeenten.
Deze praktische gids neemt je mee in de verschillende facetten die komen kijken bij een vergroeningstraject van een jeugdterrein. Wie betrek je in dit project? Hoe begin je aan zo’n vergroeningsproject en hoe stel je een kwalitatief, landschappelijk verantwoord plan op? Hoe hou je rekening met de verschillende leeftijdsgroepen en de specifieke uitdagingen van jeugdterreinen en hoe kies je de meest geschikte materialen en plantgoed?
In 4 stappen ontwikkelt een kale vlakte zich tot inspirerende en uitdagende speelplek met bijvoorbeeld een wadi voor de opvang van regenwater, een speelheuvel met klauterelementen of een biodivers speelbosje.
Deze brochure werd ontwikkeld in het kader van project Groenkapoen, een project dat mede mogelijk werd gemaakt door cofinanciering uit PlantelandPlus, bestaande uit middelen uit Vlaanderen en Provincie Antwerpen.