De duisternis in #ikhouvanmijnstreekTerug naar overzicht
Delen
Download ons magazine

Editie najaar 2021

Kom je wel eens in een bos of in de vrije natuur als het donker is? Als onze ogen wennen aan de duisternis, verscherpen onze andere zintuigen zoals het gehoor en de reukzin. In het donker leren we de natuur en onze omgeving op een andere manier kennen en beleven. Jammer genoeg is het op veel plekken nooit meer echt donker door de vele straatverlichting maar ook door verlichting van gebouwen.

De cyclus van licht en duisternis is nochtans één van de fundamentele ritmes op onze planeet. De meeste levensvormen vertrouwen op deze cyclus of zijn ervan afhankelijk voor hun overleving. Te veel lichtvervuiling 's nachts heeft ernstige impact op planten en dieren, maar ook op onze eigen gezondheid. Overmatig kunstlicht, zowel binnen als buiten, kan ons bioritme ernstig verstoren. 

Stof genoeg om dit nummer van de Landschapskrant aan het thema duisternis te wijden. Waarom is duisternis zo belangrijk? Wat is lichtvervuiling en hoe kunnen we het voorkomen? Welke impact heeft duisternis op onze andere zintuigen in onze ervaring van de natuur? Dat zijn enkele vragen waar deze landschapskrant antwoorden op geeft. 

#ikhouvanmijnstreek thema duisternis