De KLE's in #ikhouvanmijnstreekDelen
Download ons magazine

Editie zomer 2021

Kijk je ook wel eens naar ons landschap alsof het een schilderij is? Knotbomenrijen, houtkanten, bosjes, hagen, poelen, sloten …: met wat verbeelding kan je kleine landschapselementen zien als allemaal miniatuurtafereeltjes, verftoetsen en penseelstreken die samen het levensgroot canvas van het landschap vormen.

Veel kleintjes maken een groot en dat geldt zeker ook voor kleine landschapselementen (KLE’s). Het zijn niet altijd spectaculaire elementen in het landschap, maar toch hebben ze een enorm ecologisch, esthetisch en cultuurhistorisch belang. Het zijn cruciale elementen die het karakter van een groene open ruimte bepalen.

Kleine landschapselementen zijn van onschatbare waarde voor dieren, voor de natuur en voor het klimaat, voor het behoud van de biodiversiteit, als buffer tegen erosie enzovoort. Maar jammer genoeg staan KLE’s ook onder hoge druk en verdwijnen ze steeds sneller.

Redenen genoeg om dit themanummer van de landschapskrant te wijden aan kleine landschapselementen. We gaan wat dieper in op hun belang, er is ruimte voor een vleugje geschiedenis, je verneemt wat het Regionaal Landschap doet en wat je zelf kan inzake KLE’s, en nog veel meer!

#ikhouvanmijnstreek thema KLE's