Kleine en grote dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Zo is het aanbod aan stuifmeel en nectar te klein en niet gevarieerd. In de winter vinden akkervogels en wildsoorten weinig voedsel en in de zomer is het insectenaanbod voor de akkervogels beperkt.
Door een fauna-akker aan te leggen, geef je al deze dieren een grotere kans om te overleven. De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan, die zich tegoed doen aan de nectar. Tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en de insecten. Grondbroeders, zoals de patrijs, kunnen er hun jongen in groot brengen. Ze krijgen een groot insectenbuffet voorgeschoteld en kunnen er schuilen bij koud en nat voorjaarsweer. Maar ook roofvogels zie je boven deze akkers en weilanden vliegen, op zoek naar muizen. Andere kleine zoogdieren zoals hazen en konijnen schuilen in de akkers en doen zich te goed aan de knollen en bladeren. Zelfs reeën kom je er tegen.
Deze brochure bundelt de ervaringen rond fauna-akkers na 5 jaar intense samenwerking tussen regionale landschappen en jagers. Deze brochure wil zowel informatie geven als een praktische handleiding zijn voor iedereen die aan de slag wil met fauna-akkers. We hopen hierbij landbouwers, particulieren, gemeentebesturen, natuurbeheerders en uiteraard jagers te inspireren.