de permanente hoge grondwatestand en het stelselmatig afvoeren van het hooi zorgt er voor dat de flora in dit meersgebied van jaar tot jaar in waarde toeneemt.
Lees meer.
een van de waardevolste natuurgebieden van het Waasland. Bossen, hooilanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegels,... dit gebied heeft het allemaal.
Lees meer.
bosreservaat van bijna 80 hectare groot, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Sluit aan op Fondatie van Boudelo.
Lees meer.
is vooral van belang als doortrek- en overwinteringsgebied voor een aantal typische vogels van open, waterrijke gebieden. Sluit aan op natuurgebied Astgemete.
Lees meer.
milieubeschermingsgebied waarin de geluiden van flora en fauna overheersen (meer info), gelegen op het grondgebied van Stekene en Sint-Niklaas.
Lees meer.
een uniek bosareaal in Stekene met een variatie van loof- en naaldhout, kleinschalige akkers en schrale graslanden.
Lees meer.
In een zoektocht naar het antwoord op de volgende vraag wil het project 'Agro MEATS Nature' de samenwerking tussen landbouwers en natuurbeheerders versterken:
Wat is een fauna-akker en wat heeft zo'n akker te bieden? Je leest het hier!
Binnen het project 'Gestroomlijnd Landschap' helpen we de provincie Oost-Vlaanderen om natuurverbindingen te versterken, de waterhuishouding te verbeteren en waterlopen in het landschap te herwaarderen.
Onze houtzoekers komen jouw knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Dankzij hun inspanningen blijft dit natuurlijke erfgoed bewaard in het landschap. Ze worden verzekerd door ons Regionaal Landschap.
Kruidenrijk grasland is onbemest of weinig bemest grasland met 15 tot 25 soorten planten per 25 m² en 30-40 per gemiddeld perceel. Dit project zet allereerst in op kruidenrijk hooiland: dit is kruidenrijk grasland dat jaarlijks wordt gemaaid.
Hoe kan je als gemeente het vereiste natuur- en landschapsbeheer efficiënter plannen, uitvoeren en opvolgen? Het antwoord is: door het LOB // Loket Onderhoud Buitengebied en jouw Regionaal Landschap in te schakelen!
Met onze "natuur in de buurt"-projecten brengen we echte natuur dichtbij, met avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken of woonzorgcentra in het groen. De pijlers binnen al onze projecten zijn: participatie, speel- en leerlandschappen en ecologisch beheer.
De Scheldevallei is de enige gekende plaats waar de otter zich in Vlaanderen opnieuw voortplant is! Deze dieren zijn erg territoriaal en hebben grote oppervlaktes nodig om te kunnen gedijen. Het goede nieuws: onze regio beschikt al over 40 km² prima otterhabitat. Nog beter nieuws: mits de nodige inspanningen, kan daar nog eens 20 km² aan toegevoegd worden! Daar werken we de komende jaren graag aan mee met het project 'Otterland'. Foto (c) Pixabay
Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven. Het zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Daardoor zijn Planten van Hier, of autochtone bomen en struiken, zeer goed aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Samen met private eigenaars en/of gemeenten willen we ons de komende jaren binnen ons werkingsgebied inzetten voor vleermuizen. Daarbij komen zowel zomerverblijfplaatsen (kerkzolders, kasteelzolders, …) en winterverblijfplaatsen (ijskelders, bunkers, forten,…) als de rest van het leefgebied (o.a. landschapselementen) aan bod.
Hun nesten worden onbewust vernield tijdens het maaien of vertrapt door het vee: weidevogels ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun jongen hier groot te brengen.
Een wereldreiziger. Een metselaar. Een insectenbestrijder. Een bedreigde diersoort. Er is zoveel te vertellen over huis- en boerenzwaluwen! Met de lesbladen die je hieronder vindt, leren kinderen van de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs op een speelse manier heel wat bij. Je mag ze gratis gebruiken. Veel plezier!
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be