Voor particulieren

Schelde-Durme is actief in 24 gemeenten langs de Schelde en Durme: Aalst, Berlare, Beveren, Bornem, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Hamme, Kruibeke, Laarne, Lebbeke, Lede, Lokeren, Melle, Puurs-Sint-Amands, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Zele, en Zwijndrecht. Is jouw gemeente aangesloten bij ons Regionaal Landschap? Dan kan je als inwoner gratis gebruik maken van tal van diensten.

Landschapsloket

© Luc d'Eer

Met ons Landschapsloket geven we advies aan iedereen die in zijn tuin of op zijn grond de natuur een handje wil helpen, bijvoorbeeld door voor een haag met inheemse planten te kiezen of een overwoekerde poel te herstellen. Ook als je interesse hebt in een hoogstamboomgaard, de aanleg van een nieuwe poel of sloot of de aanplanting van een of meerdere bomen kan je bij ons terecht. Daarnaast bieden we begeleiding en speuren we naar subsidiemogelijkheden voor jouw project. Lees hier meer over het belang van kleine landschapselementen

Contacteer ons landschapsloket

Natuurloket

© Yves Adams, Vilda

Vragen rond natuur of biodiversiteit? Onze natuurmedewerkers helpen je graag verder. Daarnaast werken ze op concrete projecten rond streekeigen en beschermde planten en diersoorten zoals zwaluwen, weidevogels, otters, bevers, kamsalamanders en vleermuizen. Ook voor vragen i.v.m. lichthinder kan je hier terecht.

Contacteer het Natuurloket

Goed Geknot

© RLSD

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Ze hebben echter een regelmatig beheer nodig. Via het project Goed Geknot koppelen we vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen. De knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis. Zo blijven kostbare knotbomen goed onderhouden zonder dat je er als eigenaar zelf veel werk aan hebt. Een win-win situatie voor eigenaars, vrijwilligers en natuur en landschap. Heb jij knotbomen die een gratis knotbeurt kunnen gebruiken? Of wil je je graag engageren als vrijwiliger knotter? Lees dan verder op onze projectpagina.

Alles over Goed Geknot

Zelf aan de slag

© RLSD

Ook als inwoner kan je je steentje bijdragen aan ons landschap. Op onze “Zelf aan de slag" – pagina geven we heel wat tips om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je vindt er een stappenplan om wilgenhutten te bouwen, tips om hoogstambomen te snoeien, informatie om een takkenril te maken en veel meer.

Ontdek onze tips!

Ontdek het landschap

© RLSD

Als Regionaal Landschap hechten we belang aan de schoonheid en het belang van landschap, natuur en erfgoed ontdekken in eigen streek. We ontwikkelden een handige pagina waar je tal van wandel- en fietsroutes en speelplekken in de natuur kan ontdekken. Je kan onze brochures met de mooiste wandel- en fietsroutes gratis downloaden.

Ontdek het landschap!

IOED Schelde-Durme

© IOED Schelde-Durme

Erfgoed vormt een van de belangrijke pijlers waaraan wij als regionaal landschap willen werken. Onze IOED is hét lokale aanspreekpunt voor architecten, bouwheren, projectontwikkelaars, eigenaars van erfgoed en geïnteresseerden rond onroerend erfgoed.

Naar IOED Schelde-Durme

Contact

Heb je nog vragen? Op onze contactpagina vind je een handig overzicht van al onze medewerkers. Contacteer een medewerker rechtstreeks of stel je vraag via het contactformulier.

Naar de contactpagina

Blijf op de hoogte

Volg onze Facebookpagina of abonneer je op onze nieuwsbrief om steeds op de hoogte te blijven van nieuws en projecten rond landschap, natuur en erfgoed in de regio.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ontdek ons team
© RLSD
Contacteer ons
© Miles Burke - Unsplash