het meest oostelijk gelegen deel van Bastenakkers grenst aan het natuurgebied De Ham. Het gebied Bastenakkers-Ham zal worden ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied (Sigma).
reservaat dat aan Serskampbos grenst. Tijdens de zomer leven er 15 soorten libellen. Dankzij een doelgericht beheersplan evolueert d' Heide onder meer naar een amfibieënreservaat. In de oude vlasroten leeft de bijzonder zeldzame kamsalamander samen met drie andere soorten: de kleine watersalamander, de vinpootsalamander en de alpenwatersalamander. Beheerd door Natuurpunt.
een uitgestrekt meersengebied (950 hectare) met een zeer rijke natuur, gelegen langs de Schelde in Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen.
ga op zoek naar de blauwe reiger aan de poel, de roepende steenuil in de knotwilg, de ijsvogel langs de beek. Een brochure laat je toe van de natuur te proeven, als natuurliefhebber, wandelaar, fietser en/of klas.
gelegen in een Europese speciale beschermingszone, nl. in habitatrichtlijngebied. Dit betekent dat er maatregelen moeten genomen worden om op zijn minst een status quo van de bestaande planten- en dierensoorten te waarborgen. Hier gaat het om de zeldzame kamsalamander en zijn leefomgeving.
park rond de statige villa 'Les Mélèzes', uitgebouwd tot tot promotiecentrum voor de Wetterse sierplanten- en rozenteelt. Den Blakken omvat een aantal thematuinen. Voor personen met een visuele handicap werden een zintuigentuin, een kruidentuin, een voelkar en situatieplannen voorzien.
recreatiedomein met authentieke herberg en buitenbar. Ook hoogteparcours tussen de bomen.
de concentratie van boomkwekerijen is hier de hoogste van België. Meer dan 150 kwekerijen telen samen op zowat 2.000 hectaren duizenden soorten sierplanten in alle mogelijke vormen, kleuren en variëteiten. Vorig jaar werkten de Wetterse boomkwekers samen met ons rond duurzaamheid.
Op de rechteroever van de Molenbeek, ter hoogte van Dassenveld, is in 2000 een streekeigen bos aangeplant. Op de weide, palend aan het Dassenveld werd een speelbos voorzien zonder klassieke speeltuigen. In de bomen mag je klimmen, touwen hangen, schommels, hutten bouwen als je maar natuurlijke materialen gebruikt.
Wetteren koestert haar trage wegen en zette baanbrekend al deze wegen op een wandelkaart.
schaars of bijna niet begroeide zandduinen zijn echter heel bijzonder. Om vergrassing van de stuifduinen in dit natuurreservaat te lijf te gaan, en de graslanden beter te beheren, wordt een beroep gedaan op een schaapherder en zijn kudde.
In een zoektocht naar het antwoord op de volgende vraag wil het project 'Agro MEATS Nature' de samenwerking tussen landbouwers en natuurbeheerders versterken:
Wat is een fauna-akker en wat heeft zo'n akker te bieden? Je leest het hier!
Binnen het project 'Gestroomlijnd Landschap' helpen we de provincie Oost-Vlaanderen om natuurverbindingen te versterken, de waterhuishouding te verbeteren en waterlopen in het landschap te herwaarderen.
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst 'IOED Schelde-Durme' werd in 2017 erkend en zet sinds 2018 het archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed van de 9 aangesloten gemeenten in de kijker.
Onze houtzoekers komen jouw knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Dankzij hun inspanningen blijft dit natuurlijke erfgoed bewaard in het landschap. Ze worden verzekerd door ons Regionaal Landschap.
Kruidenrijk grasland is onbemest of weinig bemest grasland met 15 tot 25 soorten planten per 25 m² en 30-40 per gemiddeld perceel. Dit project zet allereerst in op kruidenrijk hooiland: dit is kruidenrijk grasland dat jaarlijks wordt gemaaid.
Hoe kan je als gemeente het vereiste natuur- en landschapsbeheer efficiënter plannen, uitvoeren en opvolgen? Het antwoord is: door het LOB // Loket Onderhoud Buitengebied en jouw Regionaal Landschap in te schakelen!
Met onze "natuur in de buurt"-projecten brengen we echte natuur dichtbij, met avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken of woonzorgcentra in het groen. De pijlers binnen al onze projecten zijn: participatie, speel- en leerlandschappen en ecologisch beheer.
Onder de naam 'Paard in het Landschap' krijgt het Antwerpse project 'Paard & Landschap' een vervolg in Oost-Vlaanderen! Daardoor kunnen ook Oost-Vlaamse paardenhouderijen rekenen op advies-op-maat en financiële steun om hun percelen landschappelijk te verfraaien.
Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven. Het zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Daardoor zijn Planten van Hier, of autochtone bomen en struiken, zeer goed aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Bloemen en bijen, zij kapen de hoofdrollen weg in dit PDPO-project van Landelijke Gilden en Agrobeheercentrum Eco². Meer milieubewustheid en meer sociale cohesie tussen landbouwers en plattelandsbewoners, dat zijn de doelstellingen.
Een nieuwe poel laten graven of je verwaarloosde poel of sloot laten herstellen? Dat loont!
Maar liefst 31 partners werken aan ruimte om te leven en te beleven in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen.
Samen met private eigenaars en/of gemeenten willen we ons de komende jaren binnen ons werkingsgebied inzetten voor vleermuizen. Daarbij komen zowel zomerverblijfplaatsen (kerkzolders, kasteelzolders, …) en winterverblijfplaatsen (ijskelders, bunkers, forten,…) als de rest van het leefgebied (o.a. landschapselementen) aan bod.
Hun nesten worden onbewust vernield tijdens het maaien of vertrapt door het vee: weidevogels ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun jongen hier groot te brengen.
Na een lange winter keer je in de lente huiswaarts en... is je huis verdwenen! Meer nog: het blijkt onmogelijk om op dezelfde plaats opnieuw te beginnen. De ontreddering is enorm, wat nu? Het overkomt huiszwaluwen, oeverzwaluwen en gierzwaluwen zo vaak, dat hun populaties er de laatste 30 jaar drastisch op achteruit gingen. Dat tij willen we graag keren!
Een wereldreiziger. Een metselaar. Een insectenbestrijder. Een bedreigde diersoort. Er is zoveel te vertellen over huis- en boerenzwaluwen! Met de lesbladen die je hieronder vindt, leren kinderen van de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs op een speelse manier heel wat bij. Je mag ze gratis gebruiken. Veel plezier!
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be