Wat. Met dit LIFE-project wapenen we de Scheldevallei nog beter tegen de klimaatverandering, zoals we dat ook al doen met het Sigmaplan. Door de klimaatverandering stijgt het zeeniveau en komen stormen en zware regenval steeds meer voor. Als getijdenrivier is de Schelde daar extreem gevoelig voor.
Waar. LIFE Sparc situeert zich op het grondgebied van Dendermonde, Bornem, Hamme, Waasmunster en Temse.
Wanneer. LIFE Sparc is gestart op 1 september 2017 en loopt tot 2022.
Het budget van SPARC bedraagt 8.525.800 euro, inclusief een subsidie van Europa. Wat we daarmee concreet gaan doen? We focussen op vier pijlers:
Door gebieden te ontpolderen en door overstromingsgebieden aan te leggen kan er bij stormen overtollig water opgevangen worden, zodat overstromingen voorkomen worden.
We herstellen de getijdennatuur en vergroten de veerkracht van de natuur tegen de klimaatverandering. Zo geven we meteen ook kansen aan soorten als de blauwborst, bever, lepelaar, kwak en zilverreiger.
De unieke oplossingen die we in Vlaanderen uitwerken, kunnen ook hun nut bewijzen in andere getijdengebieden in Europa.
Bewoners en bezoekers moeten volop kunnen genieten van de Schelde en de Sigmagebieden langs haar oevers. We willen hen informeren over het project en zullen investeren in natuurbelevingspaden, gidsen, natuurouders en ambassadeurs om de beleving van de gebieden te vergroten.
De initiatiefnemers van dit project zetten zich in om klimaatadaptatie meer in de kijker te plaatsen. Ook kennisdeling en beleving zijn belangrijke luiken van LIFE Sparc. Bewoners en bezoekers kunnen volop genieten van de Schelde en de Sigmagebieden. Op die manier sluit LIFE Sparc naadloos aan bij de ambitie van het Rivierpark Scheldevallei: de Scheldestreek verder ontwikkelen tot een groene trekpleister waar het heerlijk vertoeven is!
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be