Waar leven otters, wat eten ze en wat is het grootste gevaar voor de otter? Hugh Jansman (Wageningen Environmental Research) vertelt het je allemaal. En Céline De Caluwé (WWF-België) legt uit hoe het met de otters in België gaat tijdens een webinar op vrijdag 12 maart van 16 tot 17.30 uur. Deze webinar is live te volgen via het YouTube-kanaal van CaLutra en wordt georganiseerd in het kader van het Jaar van de Otter. Zo vieren WWF-België, CaLutra (Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging), Natuurpunt en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid mee feest dat het beter gaat met de koning van de waternatuur. Net zoals het project 'Otterland' werken deze verenigingen aan de uitdagingen die er nog zijn, om te zorgen dat de terugkeer van de otter een succesverhaal blijft.
Foto (c) Pixabay - Claudia Peters
Op woensdag 24 februari vertelt een WWF-expert honderduit over de otter, terwijl kinderen van de lagere school de kans krijgen om al hun vragen af te vuren! Inschrijven kan via de Rangerclub >> De link naar de webinar wordt na inschrijving doorgemaild naar de deelnemers.
Foto (c) Coolfunnyanimals.blogspot.com
Binnen de reeks ‘Wetenschapje’ maakte het Geluidshuis een podcast waarin de otter centraal staat! Met de vraag ‘Hebben otters soms last van graatjes in hun keel?’ trok Leen Renders naar Céline De Caluwé van WWF. Deze grappige en speelse podcast over de otter en zijn bedreigingen (neen, niet die graatjes) werd gemaakt op maat van kinderen, maar is ook voor andere nieuwsgierigen leuk! Beluister de otter-podcast hier >>
Illustratie (c) Dribbble - Alfrey Davilla
Tijdens een gratis webinar op dinsdag 23 juni kwam je te weten waarom het zo'n goed nieuws is dat de otter is teruggekeerd en hoe we deze terugkeer verder kunnen ondersteunen. De webinar herbekijken? Dat kan hier! >>
Foto (c) Pixabay
Op 20 januari werd het project 'Otterland' officieel gelanceerd in bijzijn van minister Zuhal Demir. De terugkeer van de otter en de inspanningen die de komende jaren geleverd zullen worden voor dit diertje konden op veel persaandacht rekenen, waaronder dit artikel in Het Laatste Nieuws >>
In 2019 werd de basis gelegd voor het project 'Otterland'. Twee studies geven inzicht in het potentieel en de knelpunten van onze regio voor de permanente terugkeer van de otter. Beide studies kan je hieronder inkijken:
De volgende knelpunten kwamen naar voren in een studie (2019) van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Universiteit Antwerpen en WWF:
Mogelijke ingrepen om het leefgebied van de otter aanzienlijk uit te breiden zijn:
Een soortenbeschermingsprogramma voor de otter (voorzien voor najaar 2021) zal de bescherming van de otter en zijn leefgebied een wettelijk kader bieden en ondersteunen.
Met communicatie en sensibilisatie wordt geïnvesteerd in het draagvlak voor de terugkeer van de otter.
Het Scheldebekken
Het Maasbekken
De habitat van de otter verbeteren...
De terugkeer van de otter is een hoopvol symbool voor de heropleving van de Schelde als levensader doorheen Vlaanderen.
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be