Hoe onderhoud je je knotbomen correct?

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur, maar hebben regelmatig beheer nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden.



Delen

Knotbomen: van onschatbare waarde

Ze maken deel uit van ons natuurlijk erfgoed en hebben een grote landschapswaarde. Het hout gebruikte men vroeger als brandstof en als grondstof voor o.a. bezemstelen, klompen en allerlei vlechtwerk. Vandaag functioneert het voornamelijk als brandhout. Daarnaast zijn ze een bron van biodiversiteit: onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, ringmus en holenduif maken graag hun nest in de holtes van knotbomen.Tot slot is de boom ook belangrijk voor de versteviging van slootkanten en als beschutting voor vee tegen wind en regen.

Een knotboom is een boom waarbij de stam op jonge leeftijd op een specifieke manier afgezaagd (geknot) werd, maar het is dus geen aparte soort. De meest gekende is de knotwilg, een knotvorm van de schietwilg. De takken moeten ongeveer om de 5 jaar opnieuw geknot worden. Doe je dat niet dan dreigen de takken uit te scheuren, kan de stam splijten en uiteindelijk afsterven. Snoei je de takken dan weer te regelmatig dan put je de boom geleidelijk aan uit. 

Goed geknot: gratis onderhoud door vrijwilligers

Knotbomen hebben een regelmatig beheer nodig, wat best arbeidsintensief kan zijn. Via project Goed Geknot koppelen we knotters (houtzoekers) aan eigenaars van knotbomen. Knotters geven de bomen een gratis onderhoudsbeurt en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis. Wij brengen jullie met elkaar in contact en voorzien een contract zodat onze knotters veilig verzekerd zijn. 

Wie minstens 5 knotbomen bezit van minstens 5 jaar oud in een landschappelijke omgeving kan zijn of haar knotbomen registreren op www.goedgeknot.be. Onze knotters (houtzoekers) onderhouden de bomen gratis en krijgen als wederdienst het brandhout mee naar huis.

Wij brengen houtzoekers en aanbieders van knotbomen met elkaar in contact en zorgen ook voor een goed contract zodat onze knotters veilig verzekerd zijn. 

 

Heb je ervaring met knotten of wil je het graag leren? Vind je vakkundig en veilig werken belangrijk en werk je graag samen in groep? Registreer je dan als vrijwillig knotter. Jij zorgt voor het onderhoud van knotbomen en krijgt in ruil het brandhout gratis mee naar huis.
Registreer je als houtzoeker

Heb jij knotbomen, een houtkant of hakhoutbosje maar heb je geen tijd om deze goed te onderhouden? Of weet je niet hoe hieraan te beginnen? Registreer je (knot)bomen en laat ze gratis onderhouden door vrijwillige knotters! Wij brengen je in contact met een knotter. Jullie spreken af wanneer er geknot wordt, hoe de knotter het terrein betreedt en waar de takkenhopen van het snoeihout komen.

Laat je bomen knotten
Wil je graag leren knotten? Elke winter organiseren we een cursus voor beginners. Neem contact op met een van onze landschapsmedewerkers via goedgeknot@rlsd.be
Contacteer ons
© RLSD
© Filip De Smet
© Filip De Smet

Knottips

Ga je liever zelf aan de slag? Ontdek handige tips in onze brochure Knotbomen, knoestige knapen of in onderstaande video. Succes!

Naar de brochure Knotbomen, knoestige knapen