Knotbomen correct onderhoudenDelen

Knotbomen: van onschatbare waarde

Knotbomen hebben een grote culturele erfgoed-, natuur- en landschappelijke waarde. Ze zijn het resultaat van een samenspel tussen natuur en cultuur en dat is wat ze zo bijzonder maakt. Het hout gebruikte men vroeger als brandstof en als grondstof voor o.a. bezemstelen, klompen en allerlei vlechtwerk. Vandaag functioneert het voornamelijk als brandhout.

Ook andere planten en dieren maken gebruik van de bomen. Vlier, lijsterbes, fluitenkruid, varens, mossen, paddenstoelen, steenuiltjes, kleine knaagdieren en een groot aantal insecten…  Tot slot is de boom ook belangrijk voor de versteviging van slootkanten en als welkome beschutting van vee tegen wind en regen.

 

Goed geknot: gratis onderhoud door vrijwilligers

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Zij hebben echter een regelmatig beheer nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Dankzij het project Goed Geknot koppelen wij knotters (houtzoekers) aan eigenaars van knotbomen. 

Wie minstens 5 knotbomen bezit, van minstens 5 jaar oud, in een landschappelijke omgeving, kan zijn of haar knotbomen registreren op www.goedgeknot.be. De knotters (houtzoekers) onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis.

Wij brengen houtzoekers en aanbieders van knotbomen met elkaar in contact, en zorgen ook voor een goed contract zodat onze knotters veilig verzekerd zijn. 

 

Wil jij ook graag knotten en heb je al wat ervaring? Registreer je dan als houtzoeker op goedgeknot.be. Je krijgt dan knotopdrachten toegewezen en krijgt in ruil het brandhout mee naar huis.
Registreer je als houtzoeker
Ben je eigenaar van knotbomen die een snoeibeurt nodig hebben?  Geef jouw bomen dan in va www.goedgeknot.be en wij brengen je in contact met een snoeier voor een gratis knotbeurt.
Laat je bomen knotten
Wil je graag leren knotten? Elke winter organiseren wij opnieuw cursussen voor beginners. Neem contact op met Sebastien Leys, medewerker landschap, wanneer je interesse hebt in een cursus.
Contacteer ons
© RLSD
© Filip De Smet
© Filip De Smet

Knottips

Ga je toch liever zelf aan de slag? Dan kan je handige tips vinden in onze brochure "Knotbomen, knoestige knapen" of in onderstaande video. Succes!