Knotbomen hebben een grote culturele erfgoed-, natuur- en landschappelijke waarde. Ze zijn het resultaat van een samenspel tussen natuur en cultuur en dat is wat ze zo bijzonder maakt. Het hout gebruikte men vroeger als brandstof en als grondstof voor o.a. bezemstelen, klompen en allerlei vlechtwerk. Vandaag functioneert het voornamelijk als brandhout.
Ook andere planten en dieren maken gebruik van de bomen. Vlier, lijsterbes, fluitenkruid, varens, mossen, paddenstoelen, steenuiltjes, kleine knaagdieren en een groot aantal insecten… Tot slot is de boom ook belangrijk voor de versteviging van slootkanten en als welkome beschutting van vee tegen wind en regen.
Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Zij hebben echter een regelmatig beheer nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Dankzij het project Goed Geknot koppelen wij knotters (houtzoekers) aan eigenaars van knotbomen.
Wie minstens 5 knotbomen bezit, van minstens 5 jaar oud, in een landschappelijke omgeving, kan zijn of haar knotbomen registreren op www.goedgeknot.be. De knotters (houtzoekers) onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis.
Wij brengen houtzoekers en aanbieders van knotbomen met elkaar in contact, en zorgen ook voor een goed contract zodat onze knotters veilig verzekerd zijn.