Realisaties Wegwijs in ontharding

Via project Wegwijs in ontharding lieten we de voorbije twee jaar gemeenten kennismaken met onthardingsmogelijkheden van weginfrastructuur. Om de steeds toenemende verhardingsgraad een halt toe te roepen gingen gemeenten aan de slag met concrete acties.Terug naar overzicht
Delen

Via het PDPO-project Wegwijs in ontharding lieten we de voorbije twee jaar gemeenten kennismaken met onthardingsmogelijkheden van weginfrastructuur. Om de steeds toenemende verhardingsgraad een halt toe te roepen gingen gemeenten aan de slag met concrete acties.

In Bornem in de Kraeyhoevelaan vond je het pop-upbos Trees Pleas van 20 bomen in plantbakken en zitbanken. In de Eggenstraat en de Seringenlaan maakten straatstenen rond een linde in een klein boomvak plaats voor een groot vak zodat de linde meer ruimte krijgt, er extra bloemen kunnen groeien, het hemelwater plaatselijk beter kan infiltreren en de leefruimte van de bewoners verbetert. In Puurs-Sint-Amands is het weren van doorgaand autoverkeer in de Olmstraat en de Kreweg dankzij een tractorsluis een stap richting ontharding. In het tragewegenplan dat RLSD mee ondersteunde kwam de Olmstraat namelijk als een belangrijk knelpunt naar boven. Met de tractorsluis slaan we twee vliegen in één klap: een mentale stap richting wegontharding én meer ruimte voor traag verkeer.

© Seringenstraat VOOR (c) RLSD
© Seringenstraat NA (c) RLSD
© Tracktorsluis Puurs-Sint-Amands (c) RLSD