Heb je een idee voor de vergroening van een ontmoetingsplek voor de hele buurt, de site(s) van jouw school, jeugdterrein of zorginstelling? Team Natuur in de buurt begeleidt je van A tot Z.
Heb je een idee voor de vergroening van een ontmoetingsplek voor de hele buurt, de site(s) van jouw school, jeugdterrein of zorginstelling? Team Natuur in de buurt begeleidt je van A tot Z.
Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Team Natuur in de Buurt (NIB) brengt natuur dichter bij de mensen via avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken, natuurlijke speelbossen en ontmoetingsplekken in het groen. Dankzij uiteenlopende expertises binnen ons team kunnen we de lat voor al onze projecten hoog leggen. Naast aandacht voor participatie en draagvlak focussen we op een natuurlijke, klimaatrobuuste inrichting die ook de biodiversiteit ten goede komt. We kunnen een project van A tot Z begeleiden of enkel daar waar nodig.
Op deze pagina geven we je ter inspiratie een overzicht van onze projecten.
Wanneer? Het hele jaar door
Waar? Gemeenten en steden, scholen, jeugdwerkingen en zorginstellingen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons Regionaal Landschap om hen te ondersteunen bij de vergroening van hun site(s).
Meer weten? Contacteer ons team Natuur in de Buurt voor meer informatie
Team Natuur in de buurt helpt jouw gemeente of stad om een publieke plek om te toveren tot een klimaatrobuuste, biodiverse ontmoetingsplek voor de hele buurt om te spelen, te wandelen, te fietsen, om mensen te ontmoeten, activiteiten te organiseren of om tot rust te komen. Stel je eens voor: een plek bij jou in de buurt midden in het groen met gezellige picknickbanken, natuurlijke speelelementen, een hondenlosloopweide, een boomgaard, trage wegen om te wandelen en fietsen, een geboortebos, een amfitheater voor evenementen, ...
Heb je een idee waarmee je natuur dichter naar jouw buurt kan brengen? Neem contact op met team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we de mogelijkheden.
Spelen in de natuur heeft tal van voordelen. Op een avontuurlijke en natuurlijke speelplek kunnen kinderen niet alleen zich uitleven en energie kwijt, het prikkelt ook de fantasie en creativiteit en het verbetert de concentratie in de klas. Speelplaatsen zijn jammer genoeg nog al te vaak woestijnen van asfalt. Daar kunnen we samen met jouw school verandering in brengen!
Mag ook jouw grijze speelplaats op de schop?
Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid: het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook van ersoneel, bezoekers en omwonenden.
De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, een dementietuin of een dierenhoekje.
Zorginstellingen gelegen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons Regionaal Landschap voor ondersteuning van de vergroening van hun site(s).
Wil je de site(s) van jouw zorginstelling vergroenen? Neem contact op met team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we de mogelijkheden.
Wil je de site van jouw jeugdterrein vergroenen? Neem contact op met team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we de mogelijkheden.
Geprikkeld na het lezen van al deze mogelijkheden? Neem dan zeker contact op met een van onze medewerkers van team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we wat de noden zijn en waar we kunnen helpen om de natuur dichter naar jouw buurt te brengen.
Takenpakket:
Jij...