Natuur in de Buurt (NIB)

Recreatie - Klimaat - Landschapszorg



Delen

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid, geestelijk en lichamelijk. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress.

Team Natuur in de Buurt (NIB) brengt natuur dicht bij de mensen: via avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken, natuurlijke speelbossen en ontmoetingsplekken in het groen. We focussen hierbij op het betrekken van de buurt, wat resulteert in een draagvlak en een versterkt buurtgevoel! 

Dankzij de uiteenlopende expertises binnen ons team kunnen we de lat voor al onze Natuur in de Buurt projecten hoog leggen. Naast aandacht voor participatie en draagvlak kijken we naar een natuurlijke, klimaatrobuuste inrichting die ook de biodiversiteit ten goede komt. Ook bekijken of een project in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. We kunnen een project van A tot Z begeleiden of enkel daar waar nodig. 

 

Info

Wanneer? Het hele jaar door.

Waar? Gemeenten en steden binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons regionaal landschap om hen te ondersteunen bij de vergroening van hun site(s).

Meer weten? Contacteer ons team Natuur in de Buurt voor meer informatie

Naar een groene ontmoetingsplek voor de buurt

De site van een school, het terrein van een jeugdbeweging, een buurtparkje of een domein van een zorginstelling; team Natuur in de Buurt kan ondersteunen bij de omschakeling naar een groene, natuurlijke ontmoetingsplek voor de buurt. We bekijken samen wat de noden zijn en hoe we kunnen helpen. Hieronder schetsen we onze werkwijze.

1. Analyse

© RLSD

Via een verkennend gesprek en terreinbezoek bespreken we wat de noden zijn en hoe we hierbij kunnen helpen. In deze fase bekijken we of het project eventueel in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Sommige projecten hebben enkel advies nodig, andere projecten vragen begeleiding van A tot Z.

2. Participatie

© RLSD

Samen met diverse stakeholders zoals buurtbewoners, jeugdverenigingen en scholen doorlopen we een participatieproces. Zo brengen we de dromen maar ook de bezorgdheden  voor de nieuwe groene plek in kaart. Zo creëren we een draagvlak voor het project. Aan de hand van tekeningen, gesprekken, spelletjes, post-its, ... vormen we ons een beeld van de wensen die we in een volgende fase verwerken in een ontwerp. 

3. Ontwerp

© RLSD

Alle ideeën worden samengebracht in een eerste ontwerpschets. Dit geeft een visueel beeld hoe de nieuwe groene plek er zal uitzien. Na bespreking met de aanvrager en stakeholders stellen we het plan helemaal op punt en herwerkren we dit tot een finaal ontwerp.

4. Realisatie

© RLSD

Tijd voor actie! In deze fase gaan we van start met de realisatie: heuvels creëren, bloemen inzaaien, wilgenhutten vlechten, ... Ook hier vinden we het belangrijk om de buurt te betrekken. Samen aanplanten en opbouwen versterkt het groepsgevoel en de betrokkenheid van de buurt en zorgt voor het nodige draagvlak. Nadien is het wachten tot de natuur haar werk doet zodat de buurt kan genieten van een prachtige, groene omgeving! 

5. Nazorg

© RLSD

Ook wanneer alle aanplantingen rond zijn kan team Natuur in de Buurt ondersteunen bij de nazorg. We geven advies rond ecologisch beheer en onderhoud van de groene plek en ook hier kan de buurt betrokken worden. Denk maar aan gezamenlijke momenten om te snoeien, te maaien, nieuwe aanplantingen te doen etc. 

6. Resultaat

© RLSD

Het resultaat van heel dit proces? Een sterke buurt in het groen! Niet alleen krijgt de buurt er een mooie, avontuurlijke en natuurlijke groene speel- en ontmoetingsplek bij, ook het plezier van samenwerken met mensen uit de buurt zorgt voor veel positieve energie en een sterk buurtgevoel. De nieuwe groene ontmoetingsplek zorgt voor meer spontane ontmoetingen, een plek om tot rust te komen of om je uit te leven, in het groen, dicht bij huis. 

Publiek groen

Openbare parken en speelpleintjes zijn vaak vrij eentonig en klassiek aangelegd (bijvoorbeeld met schommels en speelhuisjes), spreken niet echt een grote groep buurtbewoners aan en hebben weinig biodiversiteitswaarde. Team Natuur in de buurt helpt jouw gemeente of stad om zo'n plek om te toveren tot een klimaatrobuuste, biodiverse ontmoetingsplek voor de hele buurt om te spelen, te wandelen, te fietsen, om mensen te ontmoeten, activiteiten te organiseren of om tot rust te komen. Stel je eens voor: een plek bij jou in de buurt midden in het groen met gezellige picknickbanken, natuurlijke speelelementen, een hondenlosloopweide, een boomgaard, trage wegen om te wandelen en fietsen, een geboortebos, een amfitheater voor evenementen, ... 

Is jouw gemeente of stad aangesloten bij ons Regionaal Landschap en heb je een idee waarmee je natuur dichter naar jouw buurt kan brengen? Neem contact op met team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we de mogelijkheden.

© RLSD

Lopende trajecten

Puitvoetbos Sint-Niklaas

Puitvoetbos
© RLSD

In de buurt van het Waasland Shopping Center ademt 23 hectare aaneengesloten bosgebied: het Puitvoetbos, dé groene long voor de inwoners van de stad Sint-Niklaas.

Het stadsbestuur wil dit gebied op een kwalitatieve manier uitbreiden en de verschillende functies met elkaar verbinden. Aandacht gaat uit naar een beter bosbeheer, natuurverbinding voor insecten, kleine zoogdieren en vogels, alsook meer groenbeleving en recreatie voor de inwoners. 

Meer over dit project

Poldertuin Zwijndrecht

Poldertuin
© RLSD

De poldertuin is momenteel een gefragmenteerde groenzone nabij de dorpskern van Zwijndrecht. De vraag kwam vanuit het gemeentebestuur van Zwijndrecht om deze groenzone te verbinden en aantrekkelijk te maken voor iedereen. 

Ons regionaal landschap ging met de input van de buurt aan de slag, en zorgde voor een totaalconcept met een natuurspeelzone, natuurbegraafplaats, een geboortepark en een hoogstamboomgaard.

Meer over dit project

Speelbos Ter Beke Sinaai

Ter Beke
© RLSD

Sinaai heeft nood aan openbare groene ruimte om te spelen, te wandelen en tot rust te komen. In het centrum van Sinaai ligt een interessante site die makkelijk bereikbaar is voor buurtbewoners via verschillende trage wegen. Rondom de site zijn bovendien drie jeugdverenigingen gelegen, net als een kleuterschool, een basisschool, een sporthal én een woonzorgcentrum. Er werd daarom beslist om op deze site het speelbos Ter Beke te ontwikkelen. 

 

Meer over dit project

Hof van Wissekerke

© RLSD

Ontsluiting voormalige moestuin en paardenweide kasteel Wissekerke (Kruibeke) en herinrichting tot een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Het ontwerp komt tot stand tijdens een participatietraject met de diverse actoren en doelgroepen (buurt, jeugdraad, seniorenraad, kinderen, lokale experts,…).

Meer over dit project

Gemeentepark Sint-Gillis-Waas

© RLSD

Het klassieke gemeentepark in Sint-Gillis-Waas dateert uit de jaren '70 en is dringend aan een opfrissing toe. In het huidige park is te veel verharding, trapjes belemmeren de toegankelijkheid en bankjes staan enkel in de zon. Tijd voor een opfrissing met aandacht voor waterinfiltratie, ontmoeting, biodiversiteit en ruimte om te spelen! 

Meer over dit project

De groene draad van Ariadne

© RLSD

Van een ommuurd kloosterdomein naar een gastvrij, biodivers en klimaatbestendig terrein: de vroegere site van de Maricollen ondergaat een metamorfose! Met uitbundig groen, belevingselementen en een eetbare tuin verwent Psychiatrisch Centrum Ariadne haar cliënten, personeel én buurtbewoners.

Meer over dit project

Raakzaam verbindt mens, natuur en paard

© RLSD

Op de zorgvoorziening in Belsele wil Raakzaam haar weilanden en snoezeltuin omvormen tot een natuurlijk belevings- en activiteitengebied voor cliënten, bezoekers en de buurt. Door de aanleg van een toegankelijk pad kunnen we dit stuk natuur dichter bij de cliënten brengen. Een landschappelijk geïntegreerde paardenweide zal een boost geven aan het landschap en de biodiversiteitswaarde ervan.

Meer over dit project

Zwembadpark Aalst

© RLSD

In samenwerking met Stad Aalst werkt RLSD aan de opwaardering van het Zwembadpark in Aalst met focus op ontmoeting, speelnatuur, natuurbeleving, ontharding en ecologie.

Meer over dit project

Zuidlaan parkje, Dendermonde

© RLSD

Ontharding van een parking wordt een nieuw parkje dichtbij scholen

Meer over dit project

Natuurplaneet, Gijzegem

Meer info volgt

Trots op onze realisaties

De afgelopen jaren werden er binnen ons werkingsgebied heel wat groene ontmoetingsplekken gerealiseerd. We zijn dan ook trots op deze fijne samenwerkingen en mooie realisaties:

Kerkplein Overbeke

© RLSD

Herinrichting van het kerkplein van Overbeke met aandacht voor ontharding en vergroening tot een warme ontmoetingsplek voor de buurt

Meer over dit project

Pastorijtuin Erembodegem

© RLSD

In Erembodegem (Aalst) bevindt zich een pastorijtuin, tussen de kerk en de Dender. Vandaag is deze tuin volledig privaat. Om de dorpskern van Erembodegem te vergroenen, wordt een deel van de pastorijtuin openbaar gemaakt. Met onder andere ruimte voor een buitenklas, een speelbosje en een ontmoetingsplek aan de Dender zal de tuin er helemaal anders uitzien en een nieuwe groene oase vormen voor de inwoners van Erembodegem. 

Meer over dit project

Stadspark Romain De Vidts Sint-Niklaas

© RLSD

Stadspark voor alle generaties in Sint-Niklaas

Meer over dit project

Donkoeverpark Berlare

© Tim Delmoitie

Een stukje speelnatuur aan het Donkmeer in Berlare

Meer over dit project

Boerenkrijgpark Overmere

© RLSD

Herinrichting van een voormalig BMX-terrein tot een natuurspeelplek met picknickweide

Meer over dit project

Driegoten Hamme

© Tim Delmoitie

Speelbosje in Hamme

Meer over dit project

Ter Locht Zwijndrecht

© RLSD

Gezellig buurtparkje in de Terlochtlaan in Zwijndrecht: van saai grasveld naar multifunctionele speelplek

Meer over dit project

Hof Ten Dijke Lebbeke

© RLSD

Rust- en ontmoetingsplaats aan natuurgebied Heistergem op de grens tussen Lebbeke, Buggenhout en Opwijk

Meer over dit project

Rozekensbos Aalst

© Tim Delmoitie

Park en speelbos in Aalst

Meer over dit project

Tussen Dries en Durme Waasmunster

Meer info volgt

Heuvelpark Aalst

© Tim Delmoitie

Park en speelbos in Aalst

Meer over dit project

De Vaag Waasmunster

© RLSD

Speel- en wandelbos in Waasmunster

Meer over dit project

Lia-tuin Sombeke

Meer info volgt

KSA Zwijndrecht

© RLSD

De terreinen van de jeugdbeweging KSA Vlaamse Kerels in Zwijndrecht werden biodivers, klimaatadaptief en avontuurlijk heringericht. Waar mogelijk wordt ook de nodige ontharding voorzien. Deze herinrichting met mogelijk gemaakt in het kader van project Groenkapoen waarbij elk Regionaal Landschap uit de provincie Antwerpen met 1 jeugdbeweging de samenwerking aangaat.

Meer over dit project

Keistraat Laarne

© RLSD

Meer info volgt

Meer over dit project

Groene speelplaatsen

Spelen in de natuur heeft tal van voordelen en natuurlijke speel- en leerplaatsen zitten al enkele jaren in de lift. Op een avontuurlijke en natuurlijke speelplek kunnen kinderen zich uitleven, energie kwijt, het prikkelt de fantasie en creativiteit en het verbetert de concentratie in de klas. Kortom, een kind moet zich buiten in de natuur kunnen uitleven. Speelplaatsen zijn jammer genoeg nog al te vaak woestijnen van asfalt. Daar kunnen we samen met jouw school verandering in brengen!

Scholen kunnen voor de vergroening van hun site terecht bij team Natuur in de Buurt. We werken samen met de MOS-diensten van Provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De MOS-medewerkers begeleiden de scholen in hun vergroeningstraject. Team Natuur in de Buurt zet haar expertise in voor de vergroening en de uitvoering. Samen met de school en de MOS-medewerkers bespreken we de noden van de school en waar we kunnen helpen. Zo transformeerden we al heel wat schooldomeinen in een groene oase!

Mag ook jouw grijze speelplaats op de schop? Wil je jouw speelterrein vergroenen? 

Neem eerst contact op met de MOS-dienst in jouw Provincie:

Na overleg nemen ze contact op met team Natuur in de Buurt om verdere stappen samen te bespreken.

Werkwijze

Binenn een traject naar een natuurlijk speellandschap kijken we steeds naar mogelijkheden voor ontharding. Hierna kijken we hoe we kwalitatif kunnen vergroenen met onder meer natuurlijke speelelementen zoals speelbomen, heuvels, parcours gemaakt uit boomstronken, waterelementen, wilgenhutten en –tunnels, een bloemenweide en buitenkeukentjes.We geven scholen handvaten om na te denken over een klimaatvriendelijke en -robuuste schoolomgeving. Een groene speelplaats heeft ook rustige hoekjes zoals een wilgenhut waar kinderen gewoon lekker kunnen kletsen of waar een verhaal kan worden voorgelezen. Dankzij deze variatie vindt ieder kind er zijn of haar favoriete plekje.

Een groene speelplaats leent zich bovendien perfect om tijdens de les buiten onderzoekend te leren op eigen terrein. Het nodigt uit tot verschillende spelvormen zoals sociaal spel, fantasiespel, bewegen en ontdekken. Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden door te klauteren of kampen te bouwen. Met natuurlijk materiaal kunnen ze knutselen of zelfs koken. 

Als kers op de taart vormen groene speelplaatsen een belangrijke stapsteen in het landschap en trekken we het omliggende landschap tot aan de klas.

Lopende trajecten

© Regionale Landschappen

GIBO De Meander Wichelen

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

VBS Broeders Driegaaien Sint-Niklaas

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

Sint-Vincentius Buggenhout

Meer info volgt

Sint-Lodewijk Kwatrecht

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats van een secundaire school

Meer over dit project

Mariagaard Wetteren

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

SJABI Campus Begijnhof Puurs

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats van een secundaire school

Meer over dit project

De Kameleon Oppuurs

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

OLVP Bornem

Meer info volgt

Huveneersschool Hingene

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

De Kinderplaneet Bornem

© RLSD

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

Trots op onze realisaties

LAB-school Sint-Amands

© RLSD

De LAB-school in Sint-Amands kocht een landbouwstrook aan, gelegen naast de school. Deze zal ingericht worden als biodiverse, educatieve speelzone. Naast chillplekken, een snoeptuin en een speelzone, zal er ook plaats zijn voor een insectenhotel en korven voor honingbijen. 

Meer over dit project

Bunderbos Zele

© RLSD

Basisschool Bunderbos uit Zele wou haar verouderde en verharde speelplaats graag groener en avontuurlijker maken. Een groot deel van de versteende speelplaats wordt binnenkort omgevormd tot een groene speel- en chillplek met speelheuvels, klimstammen, een evenwichtsparcours, een grote zandzone, hangmatten om uit te rusten en te schommelen,…. Ook de kleutertjes krijgen een eigen speelzone met heuvels, zand, een buitenkeukentje,….
Er komen ook 2 ‘groene eilanden’ waar je rustig kan praten, lezen, lunchen, of waar les kan gegeven worden. 

Meer over dit project

Het Laar Zuidlaan Dendermonde

© RLSD

Meer info volgt

Het Laar Sas Dendermonde

Meer info volgt

Sint-Macharius Steentjesstraat Laarne

Meer info volgt

© RLSD
Meer over dit project

Basisschool 't Konkelgoed Lebbeke

Meer info volgt

Oscar Romero college Dendermonde

Meer info volgt

Leefschool De Wijsneus Temse

Meer info volgt

Campus Kompas Wetteren

Meer info volgt

Villa Da Vinci Sint-Niklaas

Meer info volgt

Kinderopvang Sint-Jozef Wetteren

© Tim Delmoitie

Ontharding en vergroening van een speelplaats

Meer over dit project

Basisschool De Schorre Sint-Amands

Meer info volgt

Basisschool 't Kasteeltje Puurs

Meer info volgt

Basisschool De Zonnebloem Sint-Amands

Meer info volgt

Sint-Macharius Wegvoeringstraat Laarne

© RLSD

Meer info volgt

Meer over dit project

Kindervreugd Bornem

© RLSD

Herinrichting van de site van een jeugdverblijfcentrum

Meer over dit project

Zorginstellingen in het groen

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid: het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook van ersoneel, bezoekers en omwonenden.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, een dementietuin of een dierenhoekje.

Zorginstellingen gelegen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons Regionaal Landschap voor ondersteuning van de vergroeningt van hun site(s).

Project Buiten Zorg

Het PDPO-project Buiten Zorg is een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen (Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving) en de vier Antwerpse Regionale Landschappen. Binnen dit project ondersteunen we zorginstellingen op maat bij de vergroening van hun site. Universiteit Antwerpen staat in voor de geneeskundige kant van het verhaal en onderzoekt door middel van participatie de wensen en noden van patiënten, zorgpersoneel en bezoekers. De Regionale Landschappen gaan hier verder mee aan de slag en vertalen zowel de natuur - en landschapswaarden als de beleving en gevoelsmatige aspecten verder in de praktijk. We brengen de zorg van binnen
naar buiten en het landschap van buiten naar binnen.

We hopen met dit project nog meer zorginstellingen te overtuigen om het contact met de natuur of het landschap op te zoeken.

© RLSD

Lopende trajecten

De groene draad van Ariadne

Meer info volgt

Raakzaam verbindt mens, natuur en paard

Meer info volgt

Trots op onze realisaties

LIA-tuin Sombeke

Meer info volgt

Huize Eyckerheyde 

© RLSD

Binnen dit project begeleidden we Huize Eyckerheyde bij het ontwerp en realisatie van een groene buitenruimte op maat. Deze zorginstelling is een tweede thuis voor iedereen die nood heeft aan een rustig dagritme op maat en hierbij meer dan gemiddelde ondersteuning nodig heeft. Een kale grasvlakte werd omgevormd tot een speelse zone en de aanplantingen zorgen voor geborgenheid en integratie van de zorginstelling in het landschap. 

Meer over dit project

Contacteer team Natuur in de Buurt

Geprikkeld na het lezen van al deze mogelijkheden? Neem dan zeker contact op met ons team Natuur in de Buurt. Onze medewerkers bekijken samen met jou wat de noden zijn en waar we kunnen helpen om de natuur dichter naar jouw buurt te brengen.

Stage bij team Natuur in de buurt

 
Meer info over stage lopen bij Regionaal Landschap Schelde-Durme

Misschien vind je dit ook interessant: