Wat kunnen we voor jou betekenen?

Van particulier tot overheid, van advies verlenen tot actief meewerken aan een duurzaam landschap. We staan voor jou klaar met raad en daad en steeds als expert. Ontdek hier hoe wij jou kunnen helpen.

Samenwerken zit in ons DNA

Samen bouwen aan het landschap van morgen, daar draait het bij ons om. Als regionaal landschap werken wij aan meer kwaliteitsvolle en duurzame landschappen. En dat doen we niet alleen, maar telkens samen.

Samen met particulieren, overheden, scholen, verenigingen, middenveldorganisaties, ... kortom: met iedereen die een rol speelt in de open ruimte binnen ons werkingsgebied. Over alle sectoren heen: van natuur, landbouw, over jacht, tot erfgoed en recreatie/toerisme.

We zijn er voor jullie van raad tot daad. Als trekker of als ondersteuner en steeds als expert.

Ontdek op deze pagina wat we voor jou kunnen betekenen.

© Regionale Landschappen

Als particulier

Woon je in één van de steden of gemeenten binnen ons werkingsgebied en wil je meebouwen aan een mooi en duurzaam landschap? Dan kan je bij ons terecht voor gratis advies. Ons Landschapsloket helpt elke inwoner die zijn perceel een meer natuurlijke toets wil geven. Daarnaast kan wie informatie zoekt over beschermde planten en dieren terecht bij ons Natuurloket.

Meer informatie
© Tim Delmoitie

Als overheid

Als Regionaal Landschap faciliteren we projecten die leiden tot een duurzaam landschap. We laten inwoners het landschap ontdekken en beleven en leren hen er bewust mee om te gaan door te sensibiliseren rond relevante landschappelijke thema's. Dankzij onze brede blik op de regio en onze unieke terreinkennis bieden we lokaal maatwerk. 

Meer informatie
© RLSD

Als school

Natuur heeft een positieve invloed op kinderen. Net daarom transformeren we grijze speelplaatsen tot avontuurlijke natuurspeelplaatsen waar kinderen kunnen klimmen en klauteren op speelheuvels doorheen wilgenhutten of langs boomstronken. Natuurlijke speelelementen die de fantasie prikkelen en kinderen stimuleren om te spelen staan bij ons centraal.

Als vereniging

Heel wat spelers uit het landschap zoals natuur-, landbouw-, jacht-, toeristische – en erfgoedorganisaties zijn bij ons Regionaal Landschap aangesloten als lid of partner. Heb je interesse om met ons samen te werken als vereniging? Wij horen het graag!

Als landbouwer

Als landbouwer kan je bij ons terecht voor gratis en vrijblijvend advies over (het nut/beheer/aanleg/... van) kleine landschapselementen, rekening houden met weidevogels en manieren om het risico op maaislachtoffers te beperken, kruidenrijk grasland of carbon farming. Verder kan je deelnemen aan de jaarlijkse groepsaankoop van zaadmengsels voor fauna-akkers.

Als vrijwilliger

Wil je zelf je handen uit de mouwen steken? We zijn steeds op zoek naar vrijwilligers om ons te ondersteunen bij onze projecten. Zo zoeken wij vrijwilligers om mee te helpen aan de uitbouw van tragewegennetwerken in de buurt en de bescherming van onze weidevogels en zwaluwen. Ook kunnen we je hulp gebruiken bij de poelenwerkgroep en via het project Goed Geknot kunnen vrijwilligers met ervaring in knotten aan de slag.

Projecten die bijdragen aan een duurzaam landschap

Van het aanleggen van speelnatuur tot de uitbouw van trage wegen, het aanleggen van poelen, het geven van landschapsadvies tot soortenbescherming van de otter, vleermuis en zwaluwen. Als er een project is waar wij onze schouders mee onder kunnen zetten dan doen we het graag.

Neem een kijkje op onze projectpagina en ontdek al onze lopende projecten.

Naar alle projecten

Contact

Heb je nog vragen? Op onze contactpagina vind je een handig overzicht van al onze medewerkers. Contacteer een medewerker rechtstreeks of stel je vraag via het contactformulier.

Naar de contactpagina

Blijf op de hoogte

Volg onze Facebookpagina of abonneer je op onze nieuwsbrief om steeds op de hoogte te blijven van nieuws en projecten rond landschap, natuur en erfgoed in de regio.

Samenwerkingen om trots op te zijn

© RLSD
© Jan Christiaens
© Bert Blondeel
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© Tim Delmoitie
© RLSD
© Nathalie De Graeve
© Filip De Smet
© Bertrand Verheyen

Misschien vind je dit ook interessant:

Ontdek ons team
© RLSD
Contacteer ons
© Miles Burke - Unsplash